Usein kysytyt kysymykset
Kenelle lyhytterapia sopii? -yleistä tietoa lyhytterapiasta
Kenelle lyhytterapia sopii?
Lyhytterapia sopii parhaiten sinulle, joka olet valmis muutokseen ja pystyt keskustelemaan omasta elämäntilanteestasi avoimesti terapeutin kanssa. Elämäntilanteesi tai psyykkisen sairautesi olisi hyvä olla tarpeeksi vakaa, jotta työskentely kohti tavoitteita onnistuu.
Mitä kautta pääsen terapiaan?
Minun etävastaanotolleni voit ilmoittautua yhteydenottolomakkeen kautta tai varata ilmaisen konsultaatiopuhelun ajanvarauskalenterista. Konsultaatiopuhelussa keskustellaan tilanteestasi ja pääset tutustumaan toimintatapoihini ja arvioimaan, olisinko minä sinulle hyvä terapeutti.
Missä vaiheessa elämää voi tulla terapiaan?
Voit tulla terapiaan missä vaiheessa elämää tahansa, kunhan tilanteesi on tarpeeksi vakaa, jotta pystyt työskentelemään kohti tavoitteitasi aktiivisesti. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on hyvin tavoitekeskeistä ja suurin muutos tapahtuu arkielämässä.
Mikä on terapian tavoite?
Terapian tavoitteen määrittelet sinä itse terapeutin avustuksella. Tavoitteen on hyvä olla saavutettavissa oleva, sinulle tärkeä, mitattavissa oleva ja sen olisi hyvä tuoda jotain lisää, jonkun puuttumisen sijasta. Esimerkkinä ”Haluan urheilla enemmän” on parempi kuin ”Haluan laiskotella vähemmän.”
Mitä terapiassa tapahtuu?
Mitä terapiassa tehdään?
Terapiassa keskustellaan tavoitekeskeisesti sinun tärkeistä aiheista. Usein terapian alussa pohditaan yhdessä tavoite, jota kohti työskennellään aktiivisesti läpi terapian. Saat istuntojen välissä välitehtäviä, jotka määritellään yhdessä. Välitehtävien kautta edistyt tavoitteitasi kohti.
Mistä asioista voi tulla puhumaan? Onko joku asia ns. liian pieni?
Aiheet terapiaan tuot aina sinä itse. Jos jollain kerralla et oikein tiedä, mistä juttelisi, valmistelen tehtäviä valmiiksi, jotka vievät sinut kohti tavoitettasi. Mikään asia tai aihe ei ole liian pieni tai mitätön terapiaan. Voit puhua terapeutin kanssa mistä tahansa aiheesta.
Voitko antaa esimerkkejä sinun käyttämistäsi työkaluista?
Kysyn usein oivalluttavia kysymyksiä, jolloin etsitään aina ratkaisuja sinun omista lähtökohdista. Etsin vahvuuksiasi ja voimavarojasi. Kysyn tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä, teen hengitys- ja mielikuvaharjoituksia. Työkalut valitsen aina sinun tarpeiden mukaan.
Kuinka kauan lyhytterapia kestää? -ratkaisukeskeisen lyhytterapian kesto ja rakenne
Kuinka kauan lyhytterapia kestää?
Se kestää sinun tarpeista riippuen 1-25 tapaamiskertaa. Eli jos terapiaa käydään joka viikko, se kestää pisimmillään noin puoli vuotta ja jos tapaamiset ovat joka toinen viikko, se kestää pisimmillään vuoden. Joskus terapia saattaa venyä tarpeiden mukaan, mutta pyritään pysymään aikaraamien sisällä.
Kuinka pitkäksi aikaa minun tulee sitoutua terapiaan?
Minun tarjoamaan ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan ei tarvitse sitoutua kuin yhteen tapaamiseen kerrallaan. Se on täysin vapaaehtoista ja saat lopettaa terapian, jos haluat.
Miten usein olisi hyvä käydä terapiassa?
Ideaali tilanne ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa olisi kerran viikossa, mutta tähän tulee poikkeuksia muun muassa loma-aikoina, eikä elämä aina vain mene niin, että tämä onnistuisi. Minulla on käynyt asiakkaita myös kerran kahdessa viikossa ja kerran kuukaudessa.
Miten etäterapia toimii?
Onkohan etäterapia minulle hyvä vaihtoehto?
Olen saanut asiakkailtani hyvää palautetta etäterapiasta. Etäterapian hyviä puolia ovat muun muassa se, että sinulla ei kulu turhaa aikaa terapiatilaan kulkemiseen, joten se sopii kiireisellekin. Myös voit osallistua esim. mökiltä tai mistä päin Suomea/maailmaa vain, joten meidän ei tarvitse asua samassa kaupungissa, jotta voit tulla minun vastaanotolleni. Jos koet voimakkaita tunteita terapian aikana, voi olla mukava jatkaa päivää kotona. Tarvitset kuitenkin hyvän nettiyhteyden, sillä katkokset yhteydessä voivat olla ikäviä.
Tarvitseeko minun valmistautua terapiakäyntiin?
Voit halutessasi miettiä, minkälaista muutosta haluat elämässäsi oleviin haasteisiin, mutta tämä ei ole pakollista.
Kuinka nopeasti terapia alkaa tutustumiskäynnin jälkeen?
Mahdollisimman nopeasti, kuten seuraavalla viikolla, jos olet siihen valmis. Toki tässäkin mietitään aina sinun tarpeita ja elämän aikataulua. Varaan tutustumiskäyntejä vain silloin, kun minun on mahdollista aloittaa sinun kanssasi lyhytterapiajakson.
Mikä on lyhytterapian ja psykoterapian ero?
Kuinka tiedän kumpi, lyhytterapia vai psykoterapia?
Psykoterapia on tarkoitettu psyykkisen sairauden hoitoon, kun taas lyhytterapia keskittyy pienempiin haasteisiin, kuten ahdistuksen, masennuksen, itsetunnon, itsekritiikin ja rajoittavien uskomusten purkamiseen. Psykiatrinen sairaus ei kuitenkaan ole este lyhytterapialle, kunhan sairauden hoito on vakaalla pohjalla.
Tarvitseeko minulla olla psykiatrinen diagnoosi?
Sinulla ei tarvitse olla psykiatrista diagnoosia päästäksesi lyhytterapiaan.
Tarvitseeko minun lääkärin lähetettä?
Et tarvitse lääkärin lähetettä lyhytterapiaan.
Mitä hyötyä terapiasta on? -terapian hyödyt ja haasteet
Mitä hyötyä on terapiasta?
Asiakkaani ovat saaneet valtavia hyötyjä terapiasta omissa tavoitteissaan. Tavoitteita ollut muun muassa rajojen asettaminen, miellyttämisestä toipuminen, omalla puolella oleminen, henkinen hyvinvointi, elämäntapamuutokset, elämänhallinnan parantuminen ja itseluottamuksen kohentaminen.
Mitä teen, jos terapian aiheet ahdistavat minua?
Jos haluat, voit kertoa minulle ahdistuksesta ja voimme pysähtyä sen äärelle. Mistä ahdistus kumpuaa tai mitä voisimme tehdä aiheelle. Jos et halua siitä kertoa ja haluat siirtyä toiseen aiheeseen, sekin on ok.
Tutustumiskäynti ja ensimmäisen tapaaminen
Mitä voin odottaa tutustumispuhelusta?
Ensimmäisellä tapaamisella tutustutaan, voit kertoa sinun tilanteestasi ja saat näytteen siitä, kuinka minä teen töitä. Minä ohjaan keskustelua ja kysyn sinulta kysymyksiä.
Unohdin varaamani tutustumiskäynnin. Onko minulla mahdollisuus varata uusi maksuton tutustumiskäynti?
Ei, saat vain yhden ilmaisen tutustumiskäynnin. Voit kuitenkin varata lyhytterapiakäynnin, vaikka et olisi käynyt tutustumiskäynnillä. Pidämme tutustumiskäynnin sitten ensimmäisellä maksullisella käynnillä.