Kuinka valita oikea terapia? Löydä sinulle sopiva tuki ja terapiasuuntaus

Terapiasuuntauksia on valtava määrä ja voi olla hämmentävää yrittää päättää, mikä niistä olisi juuri sinulle oikea. Totuus kuitenkin on, että tärkeintä ei ole itse terapiasuuntaus, vaan se, miten hyvin sinä ja terapeutti löydätte yhteisen sävelen.

Tutkimuksetkin osoittavat, että asiakkaan ja terapeutin välinen luottamussuhde on merkittävä tekijä terapian onnistumisessa. Toisin sanoen: kemia ja yhteys terapeutin kanssa merkitsevät enemmän kuin se, mitä menetelmää hän käyttää. Jos sinusta tuntuu hyvältä ja turvalliselta puhua terapeutillesi, olet oikealla tiellä – oli suuntaus mikä tahansa.

Miksi kognitiivinen ja ratkaisukeskeinen terapia ovat suosittuja?

Tällä hetkellä kognitiivinen ja ratkaisukeskeinen terapia ovat suosituimpia lähestymistapoja, ja hyvästä syystä. Ne keskittyvät nykyhetkeen ja tulevaisuuteen, eivätkä jää kiinni menneisyyden tapahtumiin – asioihin, joita emme voi enää muuttaa. Näiden terapioiden tavoitteena on tunnistaa ja muuttaa haitallisia ajattelu- tai toimintamalleja, jotta elämästä voi tulla sujuvampaa ja tasapainoisempaa.

Mitä ratkaisukeskeisyys tarkoittaa?

Ratkaisukeskeisessä terapiassa, jota itse edustan, pääpaino on tavoitteissa, voimavaroissa ja vahvuuksissa. Keskusteluissa emme keskity siihen, mikä ei toimi, vaan siihen, mikä toimii – ja miten voimme hyödyntää sitä. Kyse on siitä, mitä voit tehdä nyt ja tulevaisuudessa rakentaaksesi itsellesi paremman arjen.

Miten löydän itselleni sopivan terapeutin?

Jos löydät esimerkiksi sosiaalisesta mediasta terapeutin, jonka energia, ajatusmaailma tai tapa puhua resonoi sinuun, älä jää liikaa miettimään, mikä hänen edustamansa suuntaus on. Lähetä rohkeasti viestiä ja sovi vaikka ensimmäinen tapaaminen. Usein jo yksi keskustelu voi antaa sinulle selkeyttä siitä, tuntuuko yhteys oikealta.

Voisiko tämä vuosi olla sinun vuotesi?

Henkinen hyvinvointi on yksi tärkeimmistä sijoituksista, joita voit tehdä itseesi. Mitä jos tämä vuosi olisi se, jolloin asetat oman jaksamisesi ja mielesi hyvinvoinnin ykkössijalle? Terapeutin löytäminen voi olla ensimmäinen askel kohti tasapainoisempaa ja itsevarmempaa elämää.

Ota rohkeasti yhteyttä ja anna itsellesi mahdollisuus. Muutoksella on tapana alkaa pienistä, mutta merkityksellisistä teoista.

Edellinen
Edellinen

Mitä eroa on psykoterapialla ja lyhytterapialla?