Mitä eroa on psykoterapialla ja lyhytterapialla?

Mediassa on ollut viimevuosina paljon keskustelua siitä, että kuka tahansa voisi olla lyhytterapeutti ja se on ”villi kenttä”. Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksiselitteinen. Nimikettä ”lyhytterapeutti” voi kyllä käyttää melko helposti, mutta kannattaa aina selvittää, mitä koulutuksia henkilöllä on tämän nimikkeen taustalla. Esimerkiksi JulkiTerhikistä löytyy, onko henkilöllä Valviran myöntämä sosiaali- ja terveysalan koulutus, kuten sairaanhoitajan koulutus. Lyhytterapia on siis täydennyskoulutus, eli menetelmä, jota sosiaali- ja terveysalan ammattilainen voi käyttää työssään. Se ei siis itsessään ole ammattinimike.

Esimerkiksi Sirian arvostettuun ratkaisukeskeisen lyhytterapeutin koulutukseen vaaditaan pääsykriteerinä sosiaali- ja terveysalan koulutus ja vähintään 2 vuoden työkokemus alalta. Itselläni on sairaanhoitajan koulutus sekä jo yli 10 vuoden kokemus psykiatrialta ja ihmisten psyykkisestä auttamisesta. Tällaiset otsikot tai keskustelut saavat kyllä tunteet pintaan. Ei ole mielestäni reilua, että teemme vuosien työn auttaaksemme ihmisten psyykkistä pahoinvointia ja näin siitä keskustellaan. Sirian koulutuksen käyneille mm. luvataan, että josko opiskelemme tulevaisuudessa esimerkiksi kognitiiviseksi psykoterapeutiksi, saamme myös ratkaisukeskeisen psykoterapeutin nimikkeen käymämme koulutuksen, ratkaisukeskeisen lyhytterapeutin perusteella.

Psykoterapialla hoidetaan psyykkistä sairautta, kun taas lyhytterapia on tarkoitettu pienempiin psyykkisiin haasteisiin

Kelan korvaamaan psykoterapiaan vaaditaan 3 kuukauden psykiatrin hoitokontakti, psykiatrinen sairaus ja B-lausunto.  Lyhytterapiaan taas pääsee ilman lähetettä, diagnoosia tai lausuntoja. Lyhytterapiasta voi kuitenkin saada apua esimerkiksi ahdistukseen, masennukseen itsetunnon haasteisiin, univaikeuksiin, elämän kriiseihin yms. Psykoterapialla voidaan hoitaa muun muassa pakko-oireista häiriötä, kaksisuuntaista mielialahäiriötä, skitsofreniaa, persoonallisuushäiriöitä.

Lyhytterapia on siis matalan kynnyksen keskusteluapua ja se on usein lyhyempää, kuin pitkä psykoterapia

Usein 1-25 kertaa riittää, kun taas psykoterapiajakso voi olla jopa 2x/vk kolmen vuoden ajan, eli jopa 300 käyntiä. Lyhytterapiassa usein keskitytään enemmän nykyhetkeen kuin tulevaisuuteen, eikä vellota menneisyydessä tai ongelmissa. Lyhytterapia on usein tavoitteellisempaa aikaraamienkin puitteissa.

Lyhytterapia on mainio apu psyykkisiin haasteisiin varsinkin nyt, kun psykoterapeuteille ja ylipäätään terveydenhuoltoon jonot ovat viimevuosina pitkittyneet. Lyhytterapiasta moni, joka yrittää hakeutua psykoterapiaan voisi saada jo apua, paljon nopeammin ja vaivattomammin. Näin saisimme avun suunnattua niille, jotka oikeasti ovat pitkän psykoterapiajakson tarpeessa.

Tiesitkö sä näitä eroja lyhytterapian ja psykoterapian välillä?

Seuraava
Seuraava

Kuinka valita oikea terapia? Löydä sinulle sopiva tuki ja terapiasuuntaus